راه درمان دندان حساس به ترشیجات، گرما و سرما چیست؟
درمان حساسیت دندانی گاهی از نظر تکنیکی ساده است. شایعترین درمان توصیه شده استفاده از خمیردندانهای ضد حساسیت است. درمانهای دیگری هم در مطب دندانپزشکی میتواند روی دندانهای شما انجام شده و حساسیت را برطرف کرده یا کاهش دهد. (درمان ضدحسایت در مطب، فلورایدتراپی، پیوند لثه و…)
«دکتر دندانم حساس شده است و نمیتوانم بستنی و آب خنک بخورم… آیا دندانم نیاز به عصب کشی دارد؟»
جمله بالا سوال بسیاری از مراجعین دندانپزشکی است.
اگر شما هم حین خوردن مواد خوراکی و غذاهای سرد یا گرم درد تیز و سریعی را احساس میکنید که بلافاصله برطرف میشود جز دستهای هستید که دندانهای حساس دارید. اما نکته مهم و کلی که میخواهم خاطرنشان کنم این است که دندانهای ما به طور تکاملی برای خوردن غذاهای خیلی سرد طراحی نشدهاند. تا همین صد سال پیش در نبود یخچالهای صنعتی و خانگی، دسترسی مردم به غذاهای خیلی سرد وجود نداشت. انسانها هرگز مواد غذایی از قبیل بستنی یا یخ را در چهارفصل سال مصرف نمیکردند. بیشتر مواد غذایی در دمای محیط استفاده میشد بنابراین عموما مشکلاتی از قبیل حساسیت دندانی شیوع زیادی نداشت! تغییرات دمایی زیاد برای دندانهای شما میتوانند آسیب زا باشند.
حساس شدن دندانها در جامع مدرن یک مشکل شایع میباشد. برخی از افراد حضور حساسیت را مشکل بزرگی تلقی نمیکنند ولی برخی از این مشکل کلافه میشوند و به جستوجوی درمان برای آن برمیآیند. (88 درصد دندانپزشکان معتقدند حساسیت دندانی روی کیفیت زندگی مبتلایان به این شرایط تاثیر نامطلوب میگذارد.) درمان حساسیت دندانی گاهی از نظر تکنیکی ساده است. شایعترین درمان توصیه شده استفاده از خمیردندانهای ضد حساسیت است. درمانهای دیگری هم در مطب دندانپزشکی میتواند روی دندانهای شما انجام شده و حساسیت را برطرف کرده یا کاهش دهد. (درمان ضدحسایت در مطب، فلورایدتراپی، پیوند لثه و…)
گام آخر برای برطرف شدن حساسیت های بیش از حد و کلافه کننده دندانی، مبادرت به درمان ریشه (عصب کشی) است که معمولا به ندرت با نیاز به این درمان مواجه میشویم.
دلایل حساسیت دندانی
حساسیت دندانی علل مختلفی میتواند داشته باشد که در این مطلب به علل آنها میپردازیم.
ترشیها و غذاهای اسیدی:
مواد غذایی اسیدی مانند ترشیها، لیمو و … میتواند یک لایه از مینای دندان شما را در خود حل کند و از بین ببرد و به این ترتیب دندانهای شما را حساس کند. از مک زدن میوههای اسیدی مانند لیمو خودداری کنید و بعد از مصرف آنها بلافاصله با آب دهان خود را بشویید.
ترکهای دندانی:
حضور ترکهایی که با چشم دیده نمیشوند بر روی دندان شما میتواند آنها را حساس کند. ترکها میتوانند خود به خود، در اثر ضربه و یا شکستن چیزهای سفت یا عادات غلط مانند جویدن یخ، شکستن و خرد کردن غذاها و اشیای سفت با دندان ایجاد میشوند. بعضی ترکها نیاز به درمان دارند.
مسواک زدن با روش غلط یا استفاده از مسواک نامناسب:
مسواک زدن با فشار زیاد و با ضربات افقی به همراه استفاده از مسواکهای سفت، مینای دندان شما را نازک کرده و دندانهای شما را حساس میکنند. مسواک زدن با روش غلط همچنین باعث افت لثه شما میشود و ریشه دندانهایتان را در معرض مواد غذایی با دماهای مختلف قرار میدهد.
حضورپوسیدگیها یا ترمیمهای نزدیک به عصب: وجود پرکردگی بر روی دندان، میتواند درجاتی از حساسیت برای آن دندان ایجاد کند. در حضور پوسیدگیها و پرکردگیهای نزدیک عصب، چون لایههای حفاظت کننده پالپ (عصب) دندان در برابر تغییرات حرارتی وجود ندارد، دندانها بیشتر حساس میشوند.
سایش دندانی و حساسیت متعاقب سایش:
سایش دندانها بر روی هم علل مختلفی میتواند داشته باشد. اعم از مشکلات عصبی، کشیده شدن دندانها و به هم خوردن نابه جای دندانها به روی هم و حتی حضور انگلها در بدن. از بین رفتن مینا و عاج در اثر سایش، دندانها را در معرض حساسیت قرار میدهد.
درمانهای دندانپزشکی:
درمانهای دندانپزشکی مثل پرکردگی و سفیدکردن دندانها میتواند آنها را حساس کند. سفیدکردن دندانها ممکن است تا درجاتی حساسیت ایجاد کند. (شیوع آن بالا بوده و بین 55 تا 75 درصد است) ولی این حساسیت به طور معمول موقت بوده و برطرف میشود. درمانهای پریودنتال (لثه) مانند جراحی لثه هم میتواند اثر جانبی حساسیت دندانی را به دنبال داشته باشد. حساسیت بعد از پرکردن دندان هم معمولا بعد از مدتی برطرف میشود. اما گاهی ادامه این حساسیت، نیاز به درمان ریشه (عصبکشی) را موجب میشود.