آپارات
کانال تلگرام
اينستاگرام

سوالات پاسخ داده شده

شما عزیزان می توانید از طریق تلگرام و اینستاگرامی که در سایت قرار داده شده است با دکتر شاطری در ارتباط بوده و سوالات خود را مطرح نموده یا از فرم زیر سوال خود را از دکتر شاطری سوال نمایید
جراحی بینی هنگام ارتودنسی

پرسش:

من از آذر هشتاد و هفت ارتودنسی را شروع کردم. دکتر خودم گفته تا آذر هشتاد و نه. مراحل سخت آن گذشته. می خواهم بدانم اکنون با گذشت یک سال می توانم بینی ام را عمل کنم؟

پاسخ: در حالت کلی ارتباطی به هم ندارند و ارتودنسی مانعی برای انجام جراحی پلاستیک در ناحیه دیگری از صورت نیست. البته بهتر است این کار با اطلاع دندانپزشک معالج تان انجام گیرد.

قوس دندان و برآمدگی لثه

پرسش:

۲۴ سال دارم و ۴ دندان جلوی بالا کمی از قوس خارج و لثه ها یا همان فک بالا دارای بر آمدگی است. آیا این مشکل با ارتودنسی رفع می شود یا نیاز به جراحی فک دارم؟

پاسخ:

با توجه به این که تنها چهار دندان جلویی شما اندکی خارج از ردیف هستند، که شما با بر آمدگی فک بالا توصیف کردید و جلو بودن دندانها ، به نظر می رسد مشکل شما با اورتودنسی قابل حل باشد.

البته تشخیص دقیق تر و طرح درمان با مراجعه به عکس رادیولوژی (لترال سفالومتری) قابل ارائه است.

توضیح این که نا هنجاری قرار گیری دندان ها روی هم، می تواند به دلیل دندانی یا اسکلتی باشد. نا منظم بودن دندان ها با ارتودنسی قابل رفع است اما برای اصلاح ناهنجاری اسکلتال، نیاز به جراحی فک هست.

رفع کجی لترال با استفاده از لمینیت

پرسش:

 دو عدد از دندان های جلویی من کج هستند و به طرف جلو مایل شده اند آیا امکانش هست که این دو دندان را با لمینت قدری بهبود داد؟

وضعیت دندان بیمار

پاسخ:

با توجه به این که دندان لترال سمت چپ (دندان دومی از وسط) بسیار جلوتر از دندان های کناری است، برای رفع کجی لترال ها بهترین راه درمان، اورتودنسی است.

برای مرتب شدن دندانهایتان با استفاده از روش لمینیت نیاز است که دندان های لترال تان خیلی زیاد تراش بخورد که این امکان در روش لمینیت وجود ندارد. اما می توان دندان های لترال را با روکش تمام سرامیک (زیرکنیا) روکش کرد و دندان های سانترال (جلویی) را لمینیت کرد.

در این صورت این بی نظمی تا حدود زیادی کمتر خواهد شد.

اگر امکان ارتودنسی دارید پیشنهاد می کنم نزد متخصص ارتودنسی مراجعه کنید و درمان را انجام دهید. اما اگر به هر دلیلی مایل به درمان ارتودنسی نیستید می توانید برای روش دوم پیشنهادی مراجعه کنید.

فاصله 3 یا 4 میلی متری دندان های جلو

پرسش:

دندانهای خوبی دارم. فقط دو تا از دندان های جلویی بالا و دو تا از دندان های جلویی پایین من حدود سه چهار میلی متر  با هم فاصله دارند. می خواستم بدانم چه روشی وجود دارد که این فاصله را از بین برد؟

پاسخ:

با توجه به این که فاصله میان دندان های تان اندکی زیاد است، ممکن است برای استفاده از لمینیت پرسلن یا کامپوزیت، و یا روکش دندان در دو دندان جلویی، به خاطر زیادی فاصله دندانهای جلو مجبور شویم به خاطر بستن فاصله، دندان های جلو را خیلی بزرگ بسازیم که نا زیبا جلوه خواهد کرد. البته این امر با شبیه سازی پیش از آغاز درمان قابل تجسم خواهد بود. اگر بستن فاصله به همین صورت، دندان های جلو را به طرز غیر طبیعی بزرگ نخواهد کرد، ساده ترین پیشنهاد، استفاده از لمینیت پرسلن، یا لمینیت کامپوزیتی خواهد بود.

اما در صورتی که بزرگ بودن دندان ها آزار دهنده باشد، برای تقسیم فاصله موجود بین تعداد بیشتری از دندان ها، می بایست ابتدا ارتودنسی کنید، سپس برای از بین بردن فاصله های یک نواخت و کوتاه تر دندان ها، بسته به مورد چهار یا شش تا از دندان های جلو را لمینیت کنید.

در صورتی که نخواهید ارتودنسی کنید، می توانید با استفاده از روکش های تمام سرامیک (زیرکنیا) فاصله ها را اصلاح کنید. عیب این روش در این موارد، تراش نا خواسته دندانهای سالم برای قرار دادن روکش است. به عبارتی، برای تقسیم فضای سه چهار میلی متری، با این روش، از چهار (یا شش) دندان جلوی شما می تراشند و روکش می کنند.

می توانید از روش کامپوزیت لمینیت هم برای تقسیم فضا و بستن دیاستم در چهار (یا شش) دندان جلو از هر فک خود استفاده کنید.

با معاینه دندانها می توان بهترین طرح درمان را برای دندانهای شما انتخاب کرد

کشیدن دندان های ارتدنسی

پرسش:

من دختری ۲۶ساله هستم. در حدود یک ماه است که فک بالا را اورتودنسی کرده ام . دکتر به من گفته که اگر لازم شد چهار دندان نیاز به کشیده شدن دارد. می خواستم ببینم که آیا جای خالی این دندانهای کشیده شده پر خواهدشد؟

پاسخ:

بله. کشیدن چند دندان های پنج یا در مواردی پنج از هر طرف، یک روش معمول در درمان های ارتودنسی است. در مواردی که دندان های جلو نامرتبی زیادی دارند، فضای لازم برای تغییر مکان و مرتب شدن دندان ها باید از جایی تامین شود. در طی پروسه ارتودنسی، دندان ها تغییر مکان خواهند داد و علاوه بر رفع نا مرتبی در دندان های پیشین، فضای خالی دندان های کشیده شده پر خواهد شد.

لمینت بجای ارتودنسی

پرسش:

دختری 30 ساله هستم. در نوجوانی رویش دندان های عقل باعث نامنظم شدن سایر دندان هایم شد. این روند پس از جراحی دندان عقل باز هم به کندی ادامه یافت. با توجه به زمان بر و دردناک بودن روش سیم پیچی، برای اصلاح ظاهر دندانهایم تصمیم دارم از روش Laminate Veneer استفاده کنم. می‏خواستم نظر شما را بعنوان یک دندانپزشک در مورد این روش و مزایا و یا معایب احتمالی آن جویا شوم.

نگرانی اصلی من اثر منفی احتمالی این کار روی دندانها، عدم احساس راحتی با پولک‏ها و یا سنگینی در ناحیه لثه‏ ها می‏باشد.


پاسخ:

استفاده از روش روکش لمینیت، در همه موارد نمی تواند جایگزین روش ارتودنسی (که شما «سیم پیچی» اش نامیده اید) باشد. در برخی موارد برای اصلاح لب پریدگی، شکستگی، اصلاح عقب بودن چند دندان نمایان و اصلاح عیوب تقارن دندان ها، به ویژه در دندان های بالا می توان از لمینیت بجای ارتودنسی استفاده کرد.

یک مزیت لمینیت، مدت کوتاه درمان است. دیگر این که در ارتودنسی، درمان بر روی دندان های موجود انجام می گیرد و دندان ها در محل صحیح خود قرار می گیرد. یعنی اگر دندانی کوچک یا نازیبا باشد، با ارتودنسی زیبا نمی شود و اندازه آن تغییر نمی کند. اما با روش لمینیت می توانید دندان های خود را به شکل مناسب بازسازی کنید.

اگر دندان های شما بر اثر رویش دندان عقل «نا منظم» شده، ممکن است این نا منظمی با روش لمینیت اصلاح نشود و حتما نیاز به ارتودنسی باشد. توصیه من این است که نخست با مراجعه به دندانپزشک زیبایی یا ارتودنتیست، مطمئن شوید که امکان انجام اصلاح مورد نظر با استفاده از لمینیت وجود دارد یا خیر. بحث مقایسه زمانی معنی می یابد که شما قادر به انتخاب یکی از این دو روش باشید.

همان طور که می دانید در روش لمینیت، یک لایه نازک چینی (که شما به زیبایی آن را پولک نامیدید) بر روی دندان قرار می گیرد. مزیت این روش به روکش های تمام چینی و فلزپرسلن این است که دستکاری و تراش کمتری بر بافت دندان سالم صورت می گیرد. عدم احساس راحتی با پولک ها و سنگینی در ناحیه لثه ها نیز منتفی است چون اگر لمینیت به درستی نصب شده باشد، نباید باعث ناراحتی لثه شود و به زودی با وجود یک جسم خارجی روی دندانهایتان کنار خواهید آمد و به آن عادت خواهید کرد.

لمینیت اثر منفی خاصی روی دندان ندارد اما نیاز به مراقبت بیشتری نسبت به دندان معمولی دارد. روکش های لمینیت، نسبت به نیروهای کششی ضعیف هستند و با گاز زدن و کشیدن چیز های سفت، ممکن است کنده یا شکسته شوند. البته در این موارد می توان با تعویض لمینیت، ایراد را بر طرف کرد.

از طرف دیگر، برای خوب و زیبا باقی ماندن لمینیت ها، نیاز به رعایت بسیار مناسب بهداشت دهان و دندان است. البته رعایت دقیق و بسیار مناسب بهداشت در طول درمان ارتودنسی نیز بسیار ضروری است. چون نواحی قرارگیرفته زیر بند و براکت های ارتودنسی به شدت مستعد پوسیدگی و خرابی هستند.

مقاله جداگانه ای در باره لمینیت نوشته

منشأ بوی بدن دهان چیست ؟

بوی بد دهان علل مختلفی دارد که یکی از آن علل به بحث دهان و دندان باز می گردد . افزایش سن یکی از علل مهمی است که بر روی بوی بد دهان موثر است .بطور کلی هرچقدر که سن افزایش پیدا می کند باکتریهایی که باعث بوی بد دهانمی شود بیشتر می شوند . به همین خاطر در بچه های کوچک شما احساس می کنیدکه دهان آنها بوی خوبی دارد و هرچقدر که سن بالاتر برود در کهن سالی یکمقدار این بو آزارنده تر می شود . تغییرات فیزیولوژیک و هورمونی هم که بخصوص در نوجوانان در سنین بلوغ ایجاد می شود باعث بوی بد دهان می شود . یکروز قبل از قائدگی نیز معمولاً بوی بد دهان تشدید می شود . بیماری ها میتوانند در این مسئله موثر باشند . بیماری هایی که باعث خشکی دهان می شوندمانند بیمارانی که به علل مختلف رادیو تراپی انجام می دهند و غدد بزاقیآنها مشکل پیدا می کند . چون ترشحات بزاقی این افراد کم می شود بوی بدی ازدهان آنها استشمام می شود. بیماری های گوارشی نیز به میزان کم موثر است .اگر علت، بیماری های گوارشی باشد همراه با آروق های بد بو است . یک سری ازبیماری هایی هم که منشأ گوش و حلق و بینی دارند و همینطور بیماری هایی کهبا سینوزیت مزمن ارتباط دارند . کسانی که سینوزیت مزمن دارند و یا انسدادبینی ناشی از مواد خارجی دارند . مثلاً بچه ای که یک جسم خارجی در بینی اوگیر کرده به مرور باعث می شود که بوی بد از حلق او احساس شود . و همینطورکسانی که لوزه های متورم دارند . به این خاطر که منافذی که در این لوزه ها وجود دارد با بزاق و مواد غذایی پوشیده شده و باعث بوی بد دهان می شود .این موارد مجموعه ای است از عللی که باعث بوی بد دهان می شود . در کنار اینموارد ، گرسنگی های طولانی مدت از جمله روزه داری و رژیم های درمانی نیزمی تواند بالانس پروتئینی بدن را یک مقدار تغییر دهد و باعث شود که بوهایفراری از ریه وارد دهان شود . البته بحث مواد غذایی نیز مطرح است . موادغذایی که می توانند بوی نامطبوع ایجاد کنند عبارت هستند از سیر و پیاز کهمخصوصاً وقتی به صورت خام مصرف شوند بوی نامطلوبی ایجاد کنند . سبزیجات ازجمله تره و پیازچه نیز می توانند بوی نا مطبوع ایجاد کنند . به همین خاطرما توصیه می کنیم که افراد در سحری از موادی که بوی نامطبوع ایجاد می کننداستفاده نکنند . افسردگی و استرس نیز بخاطر اینکه خشکی دهان ایجاد می کندمی تواند باعث بوی بد دهان شود . هرچقدر ترشحات بزاق کمتر شود این بوی بدبیشتر می شود .

آیا خونریزی هنگام مسواک زدن طبیعی است؟

خون ریزی هنگام مسواک زدن یا نخ دندان کشیدن نشانه بیماری لثه است و باید با مراجعه به پزشک آن را درمان کنید.

دلایل مختلفی را برای خون ریزی از لثه وجود دارد از جمله:
▪ رعایت نکردن بهداشت دهان و دندان
مسواک نزدن و استفاده نکردن از نخ دندان باعث قرمزی و تورم لثه ها می شود. در صورت رعایت نکردن بهداشت دهان، لثه های سالم در عرض ۲۴ تا ۳۶ ساعت بیمار می شود.

راه حل:
۱ استفاده از مسواک برقی که لثه ها را ماساژ می دهد و باعث شدت یافتن جریان خون می شود، مفید است.
۲ استفاده از دهان شویه و خمیر دندان ضدباکتری برای کاهش تجمع باکتری در دهان مفید است.
۳ روزانه از نخ دندان استفاده کنید.

▪ برنامه غذایی نامناسب:
مصرف غذاهای کنسروی و آماده نه تنها باعث افزایش وزن می شود بلکه برای سلامت دندان نیز مضر است.اتخاذ برنامه غذایی سالم، مصرف میوه و سبزیجات حاوی کلسیم، ویتامین های Cو D، منیزیم و مواد ضدالتهاب مانند روغن ماهی برای سلامت لثه ها مفید است.

▪ مصرف سیگار:
از آن جا که سموم موجود در سیگار باعث التهاب می شود و واکنش ایمنی بدن را کاهش می دهد ، افراد سیگاری بیشتر از دیگران در معرض بیماری لثه قرار دارند. به محض بروز علایم خون ریزی، باکتری های خطرناک موجود بین دندان به لثه زخمی راه پیدا می کند و مستقیم وارد خون می شود.

▪ استرس:
اضطراب و نگرانی سیستم دفاعی بدن را برای مقابله با بیماری ها از جمله بیماری لثه ضعیف می کند. استرس رگ های خونی را ملتهب می کند.

▪ سابقه خانوادگی بیماری:
افرادی که در خانواده شان سابقه بیماری لثه وجود دارد، باید بیشتر مراقب سلامت دهان و دندان خود باشند.

▪ نظم دندان ها:
در افرادی که دندان هایشان صاف نیست و یا عادت به دندان قروچه دارند، فشار وارده به دندان،به بافت لثه و استخوان فک آسیب می رساند. فشار دادن دندان روی هم باعث عقب نشینی لثه و فرسودگی استخوان می شود.

▪ داروها:
برخی داروها مانع جریان بزاق می شود و در نتیجه دهان دچار خشکی می شود. بزرگ شدن یا ضخیم شدن بافت لثه و خشکی دهان باعث پیشروی بیماری لثه می شود.

▪ استفاده مشترک از وسایل شخصی
بیماری لثه از طریق بزاق دهان قابل انتقال است. بوسیدن، استفاده مشترک از ظروف و لیوان، خطر انتقال بیماری لثه را ایجاد می کند.

▪ حاملگی:
زنان باردار بیشتر در معرض بیماری لثه قرار دارند. رعایت بهداشت دهان برای پیشگیری از این بیماری بسیار ضروری است.