بهبود خواص مواد و انطباق با تمایلات روز افزون بیماران و دندانپزشکان برای بیشترین حد زیبایی دندانهای پروتزی، نقش زیادی در توسعه نسل جدیدی از اباتمنت های ایمپلنت داشته که از زیرکونیوم ساخته می شوند. این اباتمنتها به دلیل رنگ شبیه دندان، مقاومت و استحکام زیاد، تحمل شدن مناسب توسط بافتها و طراحی بهبود یافته قسمت داخل سالکوس آنها مورد توجه قرار گرفته اند.
زیر کونیوم در ۱۹۷۵ به علم مواد معرفی گردید و استفاده آن در پزشکی در جایگزینی کامل مفصل ران در اواسط دهۀ ۱۹۸۰ انجام گرفت.استفاده از زیرکونیوم دی اکساید برای اباتمنتهای ایمپلنت اخیراً و به دلیل مقاومت بالای آن در مقایسه با آلومینیوم دی اکساید و سرامیکهای دیگر دندانی بوده است.
اگرچه اطلاعات خیلی درازمدت از رستوریشنهای زیرکونیوم مبتنی بر ایمپلنت موجود نمی باشد. اصطلاح زیرکونیوم که به طور متداول به کار می بریم، یک اشاره ساده تر به اصطلاح صحیح «زیرکونیوم دی اکساید» است. اسم زیرکون مشتق از واژه فارسی «Zargon» به معنای «به رنگ طلا» می باشد.
زیرکونیوم دی اکساید خواص «Self repairing» دارد که از پخش شدن ترکهای ریز جلوگیری میکند. به پدیدۀ پیشگیری از پخش شدن ترکهای ریز (micro crack)، اصطلاحاً «trans formation toughening» می گویند. حداکثر مقاومت به شکستگی ۶۷۲ نیوتن حین بارگذاری ایستا (Static) و ۴۰۳ نیوتن حین بارگذاری تناوبی برای اباتمنتهای زیرکونیا گزارش شده است.
مطالعات زیادی بی خطر بودن زیرکونیوم دی اکساید را از لحاظ بیولوژیک مشخص نموده اند. در تماس زیرکونیوم با استخوان یا بافت نرم اثرات سمی دیده نشده است. درجه چسبندگی بین باکتریها و اباتمنت بستگی به انرژی سطحی آزاد باکتریها و اباتمنت، خشونت سطحی اباتمنت و هدایت کنندگی یونی بزاق دارد. مطالعات جدید کاهش ۴۰ درصدی چسبندگی باکتریها را به زیرکونیوم دی اکساید در مقایسه با تایتانیوم با خشونت سطحی یکسان نشان داده است.
بیشتر عفونتها در حفرۀ دهان به علت چسبندگی اولیه کلونیزاسیون باکتریها می باشد. این وضعیت روی بی نظمی های سطوح اباتمنت مانند شیارها یا خراشیدگیها آغاز شده و به تدریج به کل اباتمنت گسترش می یابد. باکتریها در نواحی زیرین اطراف ایمپلنت قابل برداشته شدن از طریق مکانیکی نیستند و همین باعث چسبیدن قوی آنها به اباتمنت می شود.
اباتمنتهای تاتیانیومی معمول می توانند در نواحی مارجین رستورشن سایۀ تیره ای از فلز را ایجاد کنند، خصوصاً در مواردی که بافت نرم نازک باشد. این مسأله بر کاهش کیفیت زیبایی درمان تدثیر می گذارد و می تواند باعث نتایج نامطلوب درمان و عدم رضایتبخش بودن آن به خصوص در بیماران با لبخند بلند شود. اباتمنتهایی از سرامیکهای زیرکونیوم در چنین مواردی می توانند جایگزین مناسبی محسوب شوند.