پوسیدگی دندان شیرخواران اتفاق شایعی است که برای بیشتر آنها پیش می آید و علت آن استفاده مداوم شیرخوار از شیر مادر و یا شیشه شیر است. علاوه بر این نوزادان در هنگام شب هم چندین مرتبه از شیر استفاده می کنند و پس از آن امکان تمیز کردن دندان ها وجود ندارد و بزاق دهان هم هنگلم شب کمتر است در نتیجه نوزاد دچار پوسیدگی دندان می شود
عوامل پوسیدگی دندان
غذا خوردن طولانی مدت کودک با شیشه شیر یا حتی شیر مادر ممکن است باعث به وجود آمدن نوعی از پوسیدگی زودرس در سنین 2 تا 4 سالگی شود که به آن پوسیدگی شیشه شیر می گویند.
این نوع پوسیدگی در ابتدا از سطوح بیرونی دندانهای جلوی فک بالا شروع شده سپس اولین کرسی های بالا و پایین را درگیر می سازد. جالب است بدانیم که در این نوع پوسیدگی، دندانهای جلو فک پایین مبتلا نمی شود. وی در تشریح چگونگی ایجاد این نوع پوسیدگی گفت:کودک درهنگام خواب در بعدازظهرها یا شب، از یک شیشه محتوی شیر یا شیر مادر استفاده کرده و بارها در طی شب از خواب بیدار شده و شیر می خورد بنابراین وقتی کودک به خواب می رود، شیر که محتوی قند است اطراف دندانهای جلو فک بالا را احاطه می کند و قندهای داخل مایع، یک محیط بسیار مناسب برای رشد میکروبها که قادر به ایجاد اسید هستند را فراهم می کند. با اشاره به اینکه جریان بزاق در هنگام خواب کاهش می یابد و این کندی شستشو و تخلیه مایعات شیرین از دهان باعث به وجود آمدن پوسیدگی زودرس در دندانهای مزبور می شود این نوع پوسیدگی در کودکانی که عادت دارند در هنگام خواب از شیر مادر استفاده کنند نیز دیده می شود و این موضوع نشان می دهد که حتی قند موجود در شیر (لاکتوز) هم درصورتی که بر روی دندان ها راکد بماند، می تواند باعث بروز پوسیدگی شود.
نحوه بروز پوسیدگی دندان در کودکان
پوسیدگی دوران شیرخوارگی معمولاً سریع پیشرفت کرده و تاج دندانهای جلو فک بالا را کاملاً از بین برده و سبب به وجود آمدن آبسه بر روی لثه ها می شود و از آن جا که کودک در سن بروز این نوع پوسیدگی قادر به همکاری نیست بنابراین درمان آن از پیچیدگیهای زیادی برخوردار است.
نکاتی برای پیشگیری از وسیدگی دندان در کودکان
برای پیشگیری از بروز پوسیدگی دوران شیرخوارگی والدین بهتر است اولین ملاقات با دندانپزشک را قبل از یک سالگی فرزندشان داشته باشند تا از این طریق آگاهیهای لازم را دریافت کنند همچنین پس از استفاده از شیر و قبل از خواب کودک، کمی آب از طریق شیشه داده شده و با یک قطعه گاز استریل مرطوب، دندانهای جلو فک بالا تمیز شود. وی اضافه کرد:والدین باید در اولین فرصت ممکن شیر را از طریق فنجان به کودک بدهند تا درهنگام خواب از شیشه یا شیر مادر استفاده نشود همچنین با مراجعه منظم به دندانپزشک امکان استفاده از فلوراید را فراهم کنند.