دخانيات در كمين سلامتي دهان و دندان
در این مقاله میخواهیم از سرطان و آسيب هايي كه در پي مصرف سيگار دندان و لثه را تهديد مي كند بگويم:
مرگ سالانه 60 هزار ايراني و افزايش تعداد مبتلايان به سرطان و بيماري هاي قلبي و تنفسي به دليل مصرف دخانيات آمار تکان دهنده اي است که دبيرکل جمعيت مبارزه با استعمال دخانيات ايران از آن خبر داد. وي همزمان با روز جهاني بدون دخانيات به گزارشي از کاهش سن استعمال دخانيات بخصوص قليان در ميان دانش آموزان اشاره کرد و از خطراتي که در کمين جوانان و حتي دانش آموزان قرار دارد گفت.
با هشدار ها و اطلاع رساني هايي که هر روزه انجام مي شود کمتر کسي از ارتباط مستقيم مصرف دخانيات (تنباکو) با بروز برخي بيماري ها نظير سرطان، تولد نوزادان با وزن پايين، بيماري هاي قلبي عروقي و مشکلات ريوي بي خبر است اما عموم مردم همچنان از تاثير مخرب دخانيات بخصوص سيگار و قليان بر ساير اعضاي بدن مطلع نيستند و اگر هم اطلاعاتي داشته باشند باز هم آن را جدي نمي گيرند. يکي از تهديداتي که به واسطه استعمال سيگار و قليان به وجود مي آيد، آسيب هاي دندان و لثه است. اين درحالي است که سلامت و زيبايي دندان براي عموم مردم بخصوص جوانان از اهميت ويژه اي برخوردار است. در ادامه درباره تاثير مخرب سيگار و قليان روي لثه و دندان ها صحبت خواهیم کرد.
با تاکيد بر اينکه دخانيات و بخصوص سيگار و قليان عامل اصلي کاهش اتصال دندان به استخوان ها و همچنين مهمترين دليل تحليل استخوان و لثه به شمار مي آيد ; مطالعات نشان داده سيگاري ها بيش از سايرين در معرض تشکيل پلاک ميکروبي دندان قرار دارند. پلاک ميکروبي ماده سفيد رنگ، چسبنده و نرمي است که حاوي انواع ميکروب هاي بيماري زا بوده و روي دندان ها مي نشيند. اين پلاک هاي ميکروبي عامل اصلي و شروع کننده بيماري لثه و پوسيدگي دندان محسوب مي شوند. در واقع واکنش بدن به عفونت حاصل از پلاک هاي ميکروبي به آسيب و تحليل بافت نرم لثه و استخوان منجر شده و در نهايت به لق شدن و از دست دادن دندان ختم مي شود.
از سوي ديگر دود سيگار با تحت تاثير قرار دادن سلول هاي دفاعي، ميزان پاسخ بدن به عفونت را کاهش مي دهد. کاهش قدرت سيستم ايمني بدن زمينه بروز التهاب و عفونت هاي مکرر و مزمن را فراهم مي کند.
کاهش ترشح بزاق نيز يکي ديگر از عوارض استعمال سيگار است. از آنجايي که بزاق نقش بسيار کليدي در شست و شوي دندان و جلوگيري از پوسيدگي دارد کاهش ميزان بزاق دهان باعث افزايش پوسيدگي خواهد شد.
نشانه هاي عفونت لثه را چنين توضيح میتوان داد: در مراحل اوليه بيماري ممکن است بيمار تنها هنگام مسواک زدن يا استفاده از نخ دندان دچار خونريزي لثه شود اما با پيشرفت بيماري، لثه دچار تحليل و پسروي مي شود. اگر در مرحله پسروي لثه از اطراف دندان نيز درمان مناسب انجام نشود بيمار با تحليل استخوان و لق شدن دندان مواجه خواهد شد و در نهايت دندان خود را از دست مي دهد.
در واقع، استعمال سيگار نه تنها احتمال ابتلا به عفونت لثه را افزايش مي دهد، بلکه درمان بيماري هاي لثه را هم سخت تر مي کند.
استفاده از تنباکو به هرشکلي خطرناک است
برخي از شرکت هاي دخاني با سوء استفاده از ناآگاهي مردم سعي مي کنند اين باور را در جامعه گسترش دهند که تنها دود تنباکو ضرر دارد و تنباکوهاي غيردودزا هيچ ضرري براي سلامتي ندارند
.
مطالعات و تحقيقات انجام شده ثابت کرده است استفاده از تنباکو به هر شکلي با بالا بردن احتمال بروز عفونت در ناحيه دهان و گلو زمينه ايجاد سرطان هاي خطرناک در اين نواحي را فراهم مي کند. در اين باره حتي مي توان گفت که استعمال تنباکوي دهاني از مهمترين عوامل ايجاد سرطان هاي خطرناک دهان است.
برخلاف ادعاي برخي برندهاي تجاري مبني بر کم ضرر بودن سيگار هاي الکترونيک بهتر است بدانيم بر اساس تحقيقات انجام شده دود ناشي از اين سيگارها نيز باعث آسيب بافت لثه و ابتلا به بيماري هاي لثه مي شود.
با سيگار زيبايي دندانها دود مي شود
يکي ديگر از مشکلاتي که استعمال سيگار به همراه دارد، بدرنگي دندان ها و بوي بد دهان است.
تغيير رنگ ناشي از مصرف سيگار ابتدا به شکل زردي نمايان مي شود ولي با گذشت زمان و در طولاني مدت رنگ زرد به رنگ قهوه اي تبديل مي شود. متاسفانه اين تغيير رنگ نيز با درمان هاي رايج کاملاً قابل اصلاح نيست و احتمال بي نتيجه ماندن درمان وجود دارد.
در خاتمه باید تاکيد کرد که: احتمال پس زدن ايمپلنت (کاشت دندان) و پيوند استخوان نيز در افراد سيگاري بيش از ساير افراد جامعه است.